RISEN CHRIST CATHOLIC COMMUNITY*

RISEN CHRIST CATHOLIC COMMUNITY

11511 LAKE HAZEL ROAD

BOISE, IDAHO

PROBLEM:

The needs and goals of this Boise Catholic community were to build a permanent worship space that not only accommodated their growing numbers and need for their own identity but also enhanced their emphasis on the spirit of community. As a growing parish, a larger space that was augmentable for future growth was necessary. The original structure was inadequate for the current size of the congregation and didn’t reflect the non-traditional group’s core value of community.

DESIGN:

It was also important that the design reflect the desire to have all parishioners feel included in the liturgical services. A non-traditional configuration with a more central plan was favored. It was also important for parishioners to be able to gather and greet one another before and after the liturgy. Additionally, spaces for classroom/meeting areas, support spaces, storage, and offices were needed.

A primary design goal was to create an honest, regional look that used natural and indigenous materials. The new church was also to reflect the inclusion of nature into the building where spaces interacted with the overall parish site allowing for ease of movement between outdoor garden and meditation areas and the building’s interior.

The parish’s desire to create an inviting, community atmosphere where all people felt included in the liturgical services results in an antiphonal plan, which places the altar and ambo at the center of the assembly opposed to the front like traditional church designs.

SOLUTION:

A new, permanent worship space that accommodates the growing numbers of the parish was completed this summer. Built for 500 – 600 parishioners, the worship area can be expanded to seat up to 1,000. The parish’s desire to create an inviting, community atmosphere where all people felt included in the liturgical services resulted in an antiphonal plan, which places the altar and ambo at the center of the assembly instead of at the front like in traditional church designs. The more contemporary arrangement creates proximity to one another and to the altar and ambo that preserves the congregation’s feeling of closeness and is an expression of the community gathered together. To further the feeling of community, the narthex is transparent and oversized for gathering and greeting before and after the liturgy and doubles as a cry room.

**Glancey Rockwell & Associates designed the original 6,000 SF structural at the 11511 campus in 1994 planned as a Social Hall and temporary worship space.  *Hummel was commissioned in 2001 to Master Plan the campus and implement a phased build-out as the parish grew.  The 24,900 SF Phase One buildings opened in 2004 at a cost of $3.3 million.

*In-Association with Hummel

Gregory A. Ugrin  AIA NCARB

Project Manager + Design Architect (Hummel 1994 – 2014)

**In-Association with Glancy Rockwell & Associates

Jeffry J. Giebel

Project Manager (GRA 1993 – 2004)