BLACKFIN

1720 W FAIRVIEW AVENUE
BOISE, IDAHO

Located at Boise’s West End Downtown, the late 1800 King Building had been vacant for decades and remodeled from an auto repair shop into this high-tech software company.

PROBLEM:

The King Building had been vacant for decades.

SOLUTION:

New ownership re-purposed the building from an auto repair shop into professional office space for the high tech software company Blackfin.

DESIGN:

The new space includes offices, break, collaboration, meeting, storage and an upper level outside patio.  The renovation was completed that paid close attention to the building’s original design with the re-use of “school house” lighting that was discovered in the basement with a modern approach that is in keeping with a high-tech corporate design aesthetic.  The building is long and narrow which presented design challenges.  The solution was to create enclosed offices along the east wall and open office areas at the west side.  This allowed for a stained concrete hallway to be visually open and emphasizes.

The building’s materials – brick and steel are expressed and visible throughout including the mechanical systems.  A vibrant color palette was chosen to enhance the building’s warm natural lighting that filters through large casement trim windows.  Much of the interior’s finishes are hard surfaces.  The design team utilized decorative MDF panels with sculpted organic carvings from CNC routing which helped control noise while maintaining the building’s richness.  Boise is fortunate to still have a clean building in it’s downtown core from this era.

The King Building was recognized for Excellence in Historic Preservation in 2007 by the Idaho Historic Preservation Council’s Orchid Award.

John A. Day  AIA NCARB

Project Manager + Design Architect